Toms TRAFIKSKOLA.com – Körkort fort!
Nyckeln till framgång:
1. Skaffa körkortstillstånd:
- För att få lov att övningsköra måste du ansöka om körkortstillstånd. Gå in på www.transportstyrelsen.se (Vägtrafik – Körkort – Ta körkort osv) så hittar du en länk direkt till ansökan där du får besvara frågor om din hälsa. Du behöver ha e-legitimation för att kunna göra ansökan. Från och med 2018 är ansökan gratis.
- Du ska dessutom göra ett syntest för körkort hos en optiker, och det får du betala en eller ett par hundralappar för. Normalt tar det 1-3 veckor att få sitt tillstånd godkänt, men det kan ta betydligt längre tid än så ibland.
2. Gå Introduktionskurs för handledare och elev:
- Om du vill övningsköra privat så måste både du själv och din handledare ha gått en introduktionskurs. Kursen är giltig i 5 år, och man behöver inte göra om kursen om man skaffar ytterligare en handledare eller en ny elev under den här perioden. Dock måste handledaren göra en ansökan till Transportstyrelsen för varje elev som hen ska öva med.
3. Teori- och körutbildning:
- Är du ännu inte fyllda 17 år så kan du ta det lite lugnt med teorin så länge, och ägna dig mer åt att övningsköra. Annars är det alltid bäst att varva teori och praktik, så att de båda delarna av utbildningen går hand i hand och hjälper dig att förstå hur trafiken fungerar där ute i verkligheten.
- När du köper ett START-paket får du tillgång till allt teorimaterial som du behöver under din utbildning. Här finns t.ex. körkortsfrågor och ett antal olika körkortstester som du kan öva på var helst det finns tillgång till internet (i princip var som helst, alltså!). Här kan du också själv boka körtider med din lärare.
- Din handledare är alltid välkommen att åka med under din körlektion.
4. Riskutbildningarna:
- Riskutbildningarna är obligatoriska för alla och måste vara godkända innan du kan göra proven på Trafikverket.
- Risk utbildning 1 är en föreläsning om farliga beteenden i trafiken som varar i cirka 3 timmar (+ fika!). Vi rekommenderar att du gör Risk 1:an i början av din utbildning.
- Riskutbildning 2 är övningar på särskild halkbana och ska göras i slutet av din utbildning. Din lärare planerar in ett lämpligt datum efter att du har klarat av vissa moment i din kör- respektive teoriutbildning.
5. Träna färdigt!
- Många elever har bråttom att ta sitt körkort! Men det är viktigt att ta sig tid att förbereda sig ordentligt – chansen till ett godkänt prov ökar betydligt om du ser till att ha uppfyllt alla körmoment och hunnit öva på självständig körning utan lärarens hjälp. Och såklart att du har gjort alla tester i teorin – flera gånger dessutom!
6. Proven på Trafikverket:
- Kunskapsprov och körprov bokar vi med minst några dagars mellanrum – när din lärare anser att du är redo för prov. Vi planerar och bokar prov i god tid, oftast flera veckor i förväg, så att du hinner repetera din teori och köra färdigt de sista övningsmomenten!
- Det är viktigt att du är en säker och riskmedveten (= förståndig) förare när provdagen kommer! Från mars 2020 gäller en ny regel: du måste vara godkänd på kunskapsprovet för att få lov att göra ditt körprov. Ett godkänt kunskapsprov gäller i 4 månader.